Entrevista de treball: Les deu preguntes trampa
Referent a l’entrevista de treball, hem de dir que els experts en recursos humans coincideixen que tot i l’alta formació tècnica dels professionals espanyols, alguns d’ells no tenen habilitats personals clau o descuiden detalls importants i fracassen a l’entrevista de treball. En aquest sentit, el director general de Nexian, David Monge, recorda que les empreses no només se centren en el caràcter tècnic dels candidats, sinó que busquen a persones «amb valors» i que siguin capaços de d’integrar-se en l’estructura de la organització.
Parlem de:
Entrevista de treball: triar el millor candidat
Els responsables de Nexian asseguren que a l’hora de triar a un candidat pesen determinades característiques personals com la fidelitat, l’entusiasme, la responsabilitat o la seva capacitat d’implicar-se en els projectes d’un equip més que el títol acadèmic. Així mateix, aquests experts indiquen aquestes qualitats «salten a la vista en les reaccions que mostra el candidat davant d’una pregunta sorpresa».
L’entrevista de treball i les deu preguntes trampa
Per facilitar la preparació adequada per a una entrevista de treball dins d’un procés de selecció, des Nexian s’han seleccionat les deu preguntes decisives que els candidats han de dominar si volen ser contractats per al lloc en qüestió.
- Què saps de la nostra empresa?
Contestar-la bé és essencial. En l’actualitat, hi ha molts mitjans per informar-se i no saber com opera la companyia suposa una falta d’interès per la feina oferta.
- Quin va ser el major error que vas cometre en el teu anterior treball?
Més que saber sobre l’error en qüestió, el reclutador busca conèixer la capacitat per assumir errors i aprendre d’ells.
- Per què vas deixar la teva feina anterior?
Aquesta pregunta va orientada a conèixer l’evolució en ocupacions anteriors, però també per descobrir la predisposició a parlar malament d’una empresa o d’un cap. Les crítiques a antics companys no són ben vistes pels seleccionadors.
- Per què vols canviar d’empresa?
Aquesta pregunta està clarament dirigida a esbrinar les teves motivacions i el teu nivell de compromís. El més adequat és saber amb antelació quines són les característiques de la companyia i mostrar interès per aportar les teves habilitats al lloc ofert.
- Per què has estat tant de temps sense treballar?
Encara que hagis dedicat el teu temps a projectes personals, és millor comunicar-ho a l’entrevistador. Això servirà per transmetre que ets una persona activa.
- Prefereixes el treball individual o en equip?
Les empreses busquen perfils especialitzats, però volen persones capaces d’integrar-se correctament en un equip i treballar a favor del bé comú. Cal matisar-ho adequadament per demostrar que tens molt a aportar en tots dos sentits.
- Coneixes algú d’aquesta empresa?
Si és així, ho has de reconèixer. Sigues sincer ja que no suposa cap problema haver arribat a l’entrevista gràcies a un «endoll» sempre que siguis capaç de mostrar-te com un professional qualificat.
- Què creus que pots aportar a aquesta organització?
Parla sobre les teves fortaleses i vincula els aspectes més destacats de la teva personalitat amb les necessitats del lloc que la companyia busca ocupar.
- Quins són els teus punts febles?
És important preparar aquesta resposta ja que és una de les preguntes que genera més confusió i nerviosisme. Analitza amb anterioritat en quines competències et trobes menys confiat i pensa com pots reforçar aquests punts febles.
- Quines expectatives salarials tens?
No hi ha una resposta exacta i tan negatiu és respondre amb una quantitat molt alta com amb una altra molt baixa. Investiga pel teu compte quant es cobra de mitjana a l’empresa, i, en tot cas, demana que t’informin que quantitats s’estan estudiant.