.

La incertesa de les pensions en un futur immediat

 In Notícias, Seguretat Social

La incertesa de les pensions a la  jubilació s’ha convertit en un dels assumptes econòmics de rellevància més gran a nivell europeu. Vivim més anys i es registren menys naixements, una combinació que produeix un desajustament seriós en la societat i que afecta directament a àrees com la sanitat o el sistema públic de pensions produint, així, una incertesa de les pensions. Aquest fenomen ha provocat un reajustament de polítiques als països membres de la Unió Europea destinat al fet que l’impacte sigui el menys nociu possible. Però les xifres dibuixen una realitat molt difícil per a les jubilacions futures.

Parlem de:

La incertesa de les pensions a l’estat espanyol

El Govern espanyol ha reconegut que “previsiblement” la guardiola de les pensions s’esgotarà el proper any. Què vol dir això exactament?
L’Estat compta amb el Fons de Reserva de la Seguretat Social, que es coneix com la guardiola de les pensions, que ha permès atendre totes les situacions especials quan s’ha produït un desequilibri entre els ingressos i despeses de la Seguretat Social. Aquest fons ha estat creixent durant els exercicis en els quals el país registrava superàvit, la qual cosa ha permès tenir un romanent per pagar les pensions contributives quan ha estat necessari.
Però ha estat tan freqüent el seu ús en els darrers anys, que s’ha arribat a una situació crítica. Les darreres dades publicades pel Ministeri d’Ocupació indiquen que el Fons de Reserva tenia acumulats 24.207 milions d’euros en el passat mes de juliol, després de retirar gairebé 10.000 milions per abonar l’extra de l’estiu als jubilats.
Si es continua per aquesta via, els diners s’hauran esgotat en 2017. És més, els pressupostos enviats pel Govern quan estava en funcions a Brussel·les, reconeixen un dèficit per a la Seguretat Social de l’1,7% per aquest any, i de l’1,4% per al proper, la qual cosa suposarien uns 31.000 milions.

La situació és d’extrema preocupació

La situació és tan extrema que Mariano Rajoy ha anunciat la necessitat d’abordar amb urgència una revisió del Pacte de Toledo -integrat per diferents partits polítics per analitzar, discutir i garantir les pensions-.
En qualsevol cas, les futures pensions tenen aspectes que seran completament diferents a les d’ara; la incertesa de les pensions és, a hores d’ara, molt gran. Afortunadament, cada vegada vivim més i cal tenir en compte que el sistema públic de pensions es finança amb les cotitzacions dels treballadors, i que amb el temps hi haurà més jubilats que pensionistes en actiu. La nostra pensió serà un 40% inferior a la dels nostres pares. I aquestes són dades que procedeixen de la Comissió Europea. És la realitat de les properes dècades. Els que vam néixer en el baby boom generarem un extra, i de 200.000 jubilats passarem a 400.000 a la fi de 2020 i principis de 2030.
Avui dia, la taxa de substitució (relació entre l’últim salari cobrat i la pensió) és del 80%; una de les més altes de l’OCDE.
Aquesta quantia s’anirà reduint a poc a poc i s’igualarà a la d’altres països, segons la CE. Per exemple, a Irlanda es troba en el 35% i a Alemanya, en el 50%; en aquests països complementen les pensions amb estalvi privat.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Recursos humans: Com trobar el professional adequat?Contractació: precarietat i temporalitat