.

La vida laboral dels espanyols s’expandirà dos anys més

 In Ambit Laboral, Notícias

“Quants anys hauré de treballar quan acabi d’estudiar?”. La pregunta és un clàssic de qualsevol estudiant quan està a punt d’acabar els seus estudis i comença a entreveure la seva inserció en el món laboral. La resposta, la hi proporciona la Unió Europea: tindrà ara dos anys més de vida laboral activa per davant, dels que es tenien fa deu anys. L’oficina europea d’estadística Eurostat ha concretat aquest dilluns la xifra: un ciutadà comunitari que ara té 15 anys estarà actiu de mitjana 35,4 anys al llarg de la seva vida, tingui o no treball durant aquest temps. La xifra suposa un augment d’1,9 anys respecte al que l’esperava a un jove d’aquesta mateixa edat en 2005. La vida laboral de l’europeu, d’aquesta manera, s’ha fet dos anys més longeva en només una dècada.

Parlem de:

La vida laboral nos és igual entre els homes i les dones

Eurostat també compara la magnitud per sexe. I aquí s’observen importants diferències. El major augment d’anys treballats esperats el suporten les dones, a les que els espera una vida laboral 2,6 anys més prolongada (32,8 anys) que fa una dècada. L’increment en els homes és menor (1,2) però la seva expansió vital de treball segueix sent superior (37,9 anys).

L’expansió de la vida activa a Espanya (2,1) supera l’avanç mitjà a la UE i puja dos posicions respecte a la mesura presa en 2005, encara que els 34,9 anys que durarà la vida laboral activa d’un espanyol que ara té 15 anys, és encara molt inferior a l’esperada per als seus veïns del nord d’Europa.

Aquest creixement de la vida activa esperada a Espanya està relacionat amb el retard de l’edat de jubilació. No obstant això, la forquilla d’activitat és lleugerament inferior a la mitjana europea. Als suecs, líders comunitaris en aquest aspecte, els esperen 41,2 anys de labor per davant. Als islandesos, al capdavant de tot Europa, 46,6 anys … gairebé 12 més que als espanyols.

La tardana incorporació dels espanyols al mercat laboral

Tot apunta a que un grup important d’espanyols segueix jubilant-se vers els 61 anys, tot i que no ens desviem massa en aquest aspecte respecte a altres països com Alemanya o França. Les xifres de l’OCDE així ho ratifiquen. Els espanyols es jubilen amb una edat mitjana de 62,3 anys i les espanyoles als 63,2. Més tard que alemanys (62,1 i 61,6) i francesos (59,7 i 60) … i molt similar als britànics (63,7 i 63,2).

Una jubilació més tardana augmenta així l’allargament de la vida activa. Però si ens jubilem més tard que en un país com Alemanya, per què llavors la nostra vida laboral serà més de tres anys inferior a la dels teutons? Té a veure amb el retard en què s’espera que els espanyols abandonin els seus estudis. La tardana incorporació dels espanyols al mercat laboral -sens dubte influenciat pel 42,6% de taxa d’atur entre els menors de 25 anys- escurça la seva vida activa per sota de la resta de països. Menys anys treballats que impliquen menors cotitzacions.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Liquidació i indemnització per acomiadament: Què ha d'incloure i com calcular-los?Recursos humans: Com trobar el professional adequat?