.

Quan és posible sol·licitar la incapacitat laboral?

 In Ambit Laboral, Notícias, Recursos humans

Sovint les persones patim diferents malalties que ens obliguen a deixar de treballar, ja sigui de manera temporal o permanent. Existeixen diferents tipus d’incapacitats que podem demanar a la Seguretat Social, depenent de quin sigui el nostre cas.

Quan es tracta d’una malaltia comuna, com ara un refredat o la grip, normalment demanem el que es coneix popularment com “la baixa”. La incapacitat temporal es produeix quan el treballador rep assistència sanitària de la Seguretat Social però està impedit per a treballar. Si la situació s’allarga, cal entregar a l’empresa setmanalment la confirmació de la baixa.

La incapacitat permanent s’ha de sol·licitar quan la malaltia afecta directament a la nostra capacitat laboral.

Tot i que existeixen de diferents tipus d’incapacitats:

  • Parcial: El nostre rendiment laboral es veu afectat a la nostra professió però no completament, és a dir, un reconeixement de menys d’un 33%.
  • Permanent Total: Inhabilita al treballador per a la realització de totes les tasques o les més fonamentals, però es pot dedicar a fer una altre cosa dins de l’empresa.
  • Permanent Absoluta: Inhabilita per complet a un treballador de fer la seva feina o una altra.
  • Gran Incapacitat: El treballador afectat per una incapacitat permanent i que necessita assistència sanitària o d’una altra persona per fer els actes més essencials de la vida. Aquesta situació pot afegir un complement econòmic a la prestació d’incapacitat que ja tingui reconeguda.

Totes aquestes situacions son revisables i poden passar d’un estat a un altre, no necessàriament a més, sinó que també es pot retrocedir. Les prestacions varien depenent de quin grau s’hagi assignat al malalt. Sigui quin sigui el cas, l’empresari no pot forçar al treballador a demanar la incapacitat, ja que es tracta d’una situació personal de l’afectat.

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

La protecció a la feina de la dona treballadora embarassadaLes 9 funcions principals de recursos humans