.

Què s’entén per cultura organitzacional?

 In Notícias, Recursos humans

La cultura d’empresa és un grup complex de valors, tradicions, polítiques , comportaments i creences essencials que es manifesta en els símbols, els mites, el llenguatge i els comportaments i constitueix un marc de referència compartit per a tot el que es fa i es pensa en una organització.
Per ser un marc de referència, no atén qüestions puntuals, sinó que estableix les prioritats i preferències sobre el que s’espera per part dels individus que la conformen.
Que les pautes siguin compartides no implica que siguin producte del consens; mai no són totalment acceptades o rebutjades, es van forjant a l’entramat de les relacions quotidianes.

La cultura d’empresa està vinculada al concepte d’organització com “sistema obert”, que va sorgir com a conseqüència dels canvis en el pensament organitzatiu dels anys 50 i 60 (S.XX), que fins aquell moment contemplava a l’organització com a “sistema tancat”, és a dir, es podia aconseguir els objectius empresarials simplement complint la norma interna.
Aquesta visió anterior, entenia com  a no canviant , l’entorn de l’empresa, on no es contempla la incertesa i on el control en si mateixa garantia la seguretat i l’eficàcia. El treballador en aquells moments, era una simple peça de la maquinària de l’empresa.

En l’actualitat és inviable fer créixer una empresa amb una visió tan tancada de l’organització. Avui dia, se li dóna cada vegada més importància al factor humà i a la relació i influència que l’organització manté amb el seu entorn; la societat, la competència, la innovació, el tipus de client a qui adreçar-se, els proveïdors, etc.
La cultura o la forma en què l’empresa s’enfronta o es relaciona amb tots aquests factors que l’envolten és el que la diferència de la resta d’organitzacions i el que identifica els seus membres (“ ells treballen en…”).
En definitiva, la cultura organitzacional és el que integra i forma equip, així com el que aglutina tots els estereotips i estils individuals i grupals de fer i entendre.

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

4 errors que has d'evitar per seleccionar el candidat perfecteBaixa voluntària, aspectes importants a tenir en compte